طرز تهیه کباب ترش شمالی ؛ خوشمزه و مجلسی

0
198
کباب ترش

کباب یک غذای اصیل ایرانی است که پخت آن از زمان‌های دور در بین ایرانی‌ها رواج داشته است. برخی معتقدند پخت کباب از زمان مغول‌ها در ایران رایج شد و برخی دیگر بر این باورند پخت کباب از زمان ناصرالدین‌شاه رواج پیدا کرد. کباب‌ترش هم یکی از انواع کباب است که پخت آن از گذشته تا به امروز در بین مردم شمال کشور رایج بوده است که البته در مورد اصل و نسب آن توافق جمعی وجود ندارد. البته گروهی این غذا را یک خوراک گیلانی می‌دانند و معتقدند کباب‌ترش ابتدا در گیلان درست‌شده، ولی در حال حاضر این غذا در همه نقاط شمال کشور و در رستوران‌های شمالی درست می‌شود. کباب‌ترش در هر نقطه از شمال به‌صورت خاصی تهیه می‌شود؛ یعنی شمالی‌های نواحی مختلف سبزی‌های گوناگونی داخل آن می‌ریزند، ولی به‌طورکلی در دستور پخت این غذا گردو، رب انار و فلفل حتماً دیده می‌شود.

مواد لازم برای ۴ نفر

مواد لازم برای تهیه کباب ترش شمالی

  • گوشت راسته گوساله: ۶۰۰ گرم
  • مغز گردو: ۱ پیمانه
  • رب انار ترش: ½ پیمانه
  • پیاز: ۱ عدد متوسط
  • گوجه‌فرنگی: ۱ عدد متوسط
  • سیر: ۱ حبه
  • چوچاق یا نعنا خشک: ۱ قاشق غذاخوری
  • نمک و فلفل سیاه: به مقدار کافی

دستور پخت کباب‌ترش

مرحله اول

برای تهیه کباب‌ترش شمالی ابتدا گوشت گوساله را مانند کباب چنجه خرد می‌کنیم و داخل یک‌کاسه مناسب می‌ریزیم. در ادامه پوست گوجه‌فرنگی‌ها را می‌گیریم و پس از رنده کرده به کاسه حاوی گوشت اضافه می‌کنیم.

مرحله دوم

در این مرحله پیاز را به همراه سیر رنده می‌کنیم و به کاسه اضافه می‌کنیم. در ادامه مغز گردو را با آسیب یا هاونگ پودر می‌کنیم و به کاسه می‌افزاییم. حالا چوقاق را خرد می‌کنیم و به همراه رب انار و کمی فلفل سیاه اضافه می‌کنیم.

کباب ترش

طرز تهیه کباب ترش

مرحله سوم

در این مرحله مواد را با دست زیرورو می‌کنیم تا به‌طور کامل به خورد گوشت بروند. در ادامه روی کاسه را با سلفون می‌پوشانیم و به مدت ۲۴ ساعت در یخچال قرار می‌دهیم تا گوشت گوساله کاملاً نرم و طعم دار شود.

مرحله چهارم

نکته مهم در مورد نرم‌تر شدن و لذیذتر شدن کباب‌ترش رستورانی همین است که به مدت طولانی در مواد قرار می‌گیرد. پس از گذشت ۲۴ ساعت کاسه را از یخچال خارج می‌کنیم، سپس کمی نمک اضافه کرده و مخلوط می‌کنیم.

مرحله پنجم

در این مرحله منتقل زغال را با زغال‌های یکدست روشن آماده می‌کنیم و در ادامه مشغول به سیخ کشیدن گوشت می‌شویم. پس‌ازاینکه به سیخ کشیدن گوشت به پایان رسید، سیخ‌ها را به ترتیب روی منقل می‌چینیم.

مرحله ششم

این کباب اصلاً نیاز به باد زدن ندارد، چون باد زدن باعث سوختن روی کباب و خام ماندن مغز آن می‌شود. برای پختن کباب‌ترش باید با صبر و حوصله بالای سر منقل بایستیم و سیخ‌ها را به‌صورت مداوم بچرخانیم تا کباب‌ها به‌صورت یکدست بپزند.

کباب ترش

کباب ترش شمالی

مرحله هفتم

در میان پخت کباب‌ها می‌توانیم در صورت تمایل چند سیخ گوجه‌فرنگی و فلفل سبز هم به سیخ بکشیم و در کنار کباب‌ها بپزیم. در پایان کباب‌ها را به همراه گوجه کبابی و فلفل کبابی در ظرف موردنظرمان می‌کشیم و به همراه کته قالبی سرو می‌کنیم.

نکات پخت کباب‌ترش

کته قالبی شمالی

کته‌ای که برای کباب‌ترش در شمال پخته می‌شود با کته‌ای که در نقاط دیگر کشور پخته می‌شود، کمی متفاوت است. شمالی‌ها بدون پلوپز کته قالبی می‌پزند. برای درست کردن این نوع کته به یک پیمانه برنج و دو پیمانه آب نیاز دارید. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که برای پخت برنجی که به‌تازگی از مزرعه برداشت‌شده یک پیمانه آب کافی است. ترکیب برنج و آب را با شعله کم روی اجاق‌گاز بگذارید تا آرام بپزد.

برای درست کردن این کته نباید از دم‌کنی استفاده کرد و گذاشتن در قابلمه کافی است. بعدازاینکه برنج دم کشید، حرارت شعله را زیاد کنید تا برنج ته‌دیگ ببندد. وقتی برنج آماده شد شعله زیر آن را خاموش کرده و بعد از گذشت ۲۰ دقیقه برنج را به‌آرامی برگردانید تا به حالت قالبی درآید. برای درست کردن این نوع برنج نباید از روغن یا کره استفاده کرد و در زمان سرو غذا می‌توان در لابه‌لای برنج کره محلی قرارداد.

نکته‌های کبابی

کباب از هر نوعی که باشد غذایی دیرهضم محسوب می‌شود، به همین دلیل بهتر است در وعده ظهر استفاده شود تا فرصت برای هضم آن در دستگاه گوارش وجود داشته باشد. مصرف کباب‌ترش برای افرادی که به چربی خون بالا، کلسترول بالای خون و مشکلات کلیوی مبتلا هستند، مناسب نیست. همچنین افرادی که به دیابت مبتلا هستند باید با مشورت متخصص تغذیه از این غذا استفاده کنند. مبتلایان به نقرس نباید این غذا را میل کنند.

برخی از افراد تصور می‌کنند ترش بودن این غذا می‌تواند مانع از جذب چربی گوشت در بدن شود درحالی‌که این باور کاملاً نادرست است و ترش بودن غذا دلیل بر عدم جذب چربی نیست. افرادی که نمی‌توانند بنا به هر دلیلی از گوشت قرمز استفاده کنند می‌توانند کباب‌ترش را با فیله سینه مرغ درست کنند. حتی برای درست کردن ماهی هم می‌توان از ترکیبات کباب‌ترش استفاده کرد.

منابع : چی شی ، پارسینه

 

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید