خواص گشنیز ؛ آشنایی با خواص بی نظیر گشنیز + ارزش غذایی آن

0
256
گیاه گشنیز

گشنیز یک گیاه پرخاصیت است که بیشترین مصرف آن در صنایع غذایی و دارویی است. این سبزی مفید بیشتر در کشورهای آسیایی مورداستفاده قرار می‌گیرد، این گیاه محبوب در ایران و هندوستان بیشتر استفاده را دارد. گشنیز به دلیل اینکه طعم و عطر بسیار خوبی که دارد در آشپزی ایرانی از محبوبیت خاصی برخوردار است و در انواع سوپ‌ها از آن برای تزیین و طعم دهنگی استفاده می‌شود. از مهم‌ترین غذاهایی که با گشنیز تهیه می‌شود می‌توان به گشنیز کباب و سوپ گشنیز اشاره کرد.

گشنیز گیاه پرفایده و مفیدی است و خواص بسیار زیادی دارد که همگی این خواص را نمی‌توان به‌طور کامل در یک مقاله گنجاند، به همین جهت خلاصه‌ای از خواص این گیاه ارزشمند را برایتان جمع‌آوری کرده‌ایم. برای شناخت بیشتر مهم‌ترین خواص گشنیز در ادامه با پارسی دی همراه باشید.

گشنیز چیست؟

گشنیز گیاهی است که به‌طور گسترده در جهان به‌عنوان ادویه و چاشنی یا برای تزئین بشقاب غذا از آن استفاده می‌شود. نام علمی آن، کوریاندروم ساتیوُم آل (Coriandrum sativum L) است. برگ‌های گشنیز عطر خوش و آشنایی دارند و معمولاً به‌صورت خام یا خشک‌شده در آشپزی استفاده می‌شوند.

ارزش تغذیه ‌ای گشنیز

نباید فکر کنید که گشنیز فقط برای تزیین غذاها کاربرد دارد. اکثر مردم نمی‌دانند گشنیز دارای ۱۱ ماده از روغن‌های اسانسی، ۶ نوع اسید (شامل آسکوربیک اسید یا همان ویتامین C)، مواد معدنی و ویتامین‌هایی است که هرکدام از آنها خواص بسیاری دارند و به دلیل همین ناآگاهی بعدازاینکه غذایشان را میل کردند برگ‌های گشنیزی را که برای تزیین غذا از آن استفاده‌شده بود درون سطل زباله می‌ریزند.

خواص گشنیز

 کاهش التهابات پوستی با گشنیز

گشنیز حاوی سینئول و اسید لینولئیک است؛ سینئول یکی از ۱۱ ترکیب موجود در روغن‌های اسانسی است. این دو ماده دارای خواص ضد سرطانی و ضدروماتیسمی هستند و تورم ناشی از این بیماری‌ها را کاهش می‌دهند. گشنیز همچنین تا حدودی برای سایر تورم‌ها، نظیر تورم ناشی از نارسایی کلیه یا کم‌خونی نیز مؤثر است، زیرا بعضی از مواد آن مدر هستند و باعث آزاد شدن آب اضافی بدن می‌شوند. کاهش التهابات پوستی، منجر به کاهش ناراحتی‌ها و بهبود ظاهر پوست می‌شود.

گیاه گشنیزخواص گشنیز در طب اسلامی

 درمان بیماری ‌های پوستی با گشنیز

خواص ضدعفونی‌کننده، ضد قارچی و آنتی‌اکسیدانی گشنیز، برای درمان بیماری‌های پوستی مانند اگزما، خشکی پوست و عفونت‌های قارچی مناسب است.

با گیاه گشنیز کلسترول را کاهش دهید

اسیدهای موجود در گشنیز، مانند اسید لینولئیک، اسید اولئیک، اسید پالمیتیک، اسید استئاریک و اسید آسکوربیک (ویتامین C) در کاهش میزان کلسترول خون بسیار مؤثرند و همچنین باعث کاهش میزان کلسترول بد (LDL) در عروق خونی و رگ‌ها می‌شوند. سطح بالای LDL در خون می‌تواند منجر به مسائل جدی قلبی-عروقی مانند آترواسکلروز (تصلب شرایین)، حملات قلبی و سکته مغزی شود. مهم‌تر از همه، این گیاه باعث افزایش سطح کلسترول خوب (HDL) می‌شود، HDL از به وجود آمدن برخی شرایط خطرناک برای انسان جلوگیری می‌کند.

 درمان اسهال با گیاه گشنیز

ترکیبات روغن‌های اسانسی موجود در گشنیز مانند بورنئول و لینالول، به گوارش، عملکرد مناسب کبد و ارتباط روده‌ها کمک می‌کند و باعث کاهش اسهال می‌شود. از آنجایی سینئول، بورنئول، لیمونن، آلفا-پینن و بتا-فلاندرن دارای اثرات ضد باکتری هستند، گشنیز در درمان اسهال ناشی از میکروب‌ها و قارچ‌ها نیز، مفید است. خواص گشنیز همچنین برای جلوگیری از تهوع، استفراغ و بیماری‌های معده، بسیار مورداستفاده قرار می‌گیرد. این گیاه، غنی از مواد زیست-فعال است و به همین دلیل همیشه خواص جدیدی از آن کشف می‌شود. علاوه بر این خواص بهداشتی، برگ‌های گشنیز تازه، پیش‌غذای مناسبی برای آماده کردن روده، برای یک وعدهٔ غذایی حسابی است.

تنظیم فشار خون با گیاه گشنیز

مصرف گشنیز در بسیاری از بیماران به‌طور مثبتی فشار خون را کاهش داده است. یون‌های کلسیم و استیل کولین انتقال‌دهندهٔ عصبی در دستگاه‌های جانبی و سیستم عصبی مرکزی هستند. گشنیز اثر متقابل این یون‌ها را بهبود می‌بخشد و فشار را در رگ‌های خونی کاهش می‌دهد، درنتیجه احتمال بروز بیماری‌های قلبی عروقی، ازجمله حملات قلبی و سکته مغزی کاهش می‌یابد.

درمان زخم ‌های دهان با گیاه گشنیز

سیترنلول، که جزیی از روغن‌های اسانسی موجود در گشنیز است، ضدعفونی‌کننده‌ای عالی است. مواد دیگر موجود در گشنیز نیز دارای خواص ضدمیکروبی و درمانی‌ای هستند که از بدتر شدن زخم‌های دهان جلوگیری می‌کنند. آنها روند بهبود زخم‌ها را تسریع و از بوی بددهان جلوگیری می‌کنند. گرچه گشنیز در محصولات اصلی به کار نمی‌رود، ولی در انواع خمیردندان‌های طبیعی، به‌عنوان یک ترکیب ضد قارچ، از آن استفاده می‌شود. درواقع قبل از اختراع خمیردندان، مردم برای از بین رفتن بوی بددهان، تخم گشنیز می‌جویدند!

سبزی گشنیزموارد استفاده از گشنیز

 جلوگیری از کم ‌خونی با گیاه گشنیز

یکی از خواص گشنیز داشتن آهن فراوان است و به کسانی که از کم‌خونی رنج می‌برند کمک می‌کند. مقدار کمِ آهن در خون، می‌تواند منجر به تنگی نفس، تپش قلب، خستگی شدید و کاهش عملکرد ذهنی شود. آهن همچنین باعث بهبود عملکرد ارگان‌های دیگر بدن، افزایش انرژی و قدرت و ارتقای سلامت و استحکام استخوان می‌شود.

گیاه گشنیز ضد آلرژی

تحقیقات زیادی نشان داده است که گشنیز دارای آنتی هیستامینی قوی است که می‌تواند آلرژی‌های فصلی و تب یونجه را کاهش دهد. همچنین، روغن آن اثرات آلرژیک حشرات، گیاهان، غذاها و سایر چیزها را کاهش می‌دهد. در بدن، آنافیلاکسی، ورم کهیر و تورم خطرناک گلو و غدد را از بین می‌برد. ما باید در برابر واکنش‌های آلرژیک از خود محافظت کنیم و چون از ابتدا نمی‌دانیم به چه چیزهایی حساسیت داریم، بهتر است پیشگیری کنیم.

حفاظت در برابر سالمونلا

سالمونلا یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌های غذایی در جهان است، بنابراین هر روش طبیعی‌ای که از ما در برابر آن محافظت کند، بسیار مهم است. گشنیز به‌طور غیرمعمولی دارای سطوح بالای دودسنال است. دودسنال یک ترکیب طبیعی است که دو برابر آنتی‌بیوتیک قدرت دارد؛ بنابراین گشنیز می‌تواند درمانی پیشگیرانه برای بیماری سالمونلا باشد. شما می‌توانید با افزودن آن به رژیم غذایی، بدن خود را از بیماری‌های ناخوشایند و حتی کشندهٔ مرتبط با این باکتری‌های مرگبار محافظت کنید.

 بهبود سلامت استخوان با گیاه گشنیز

از خواص گشنیز، داشتن منبع سرشاری از کلسیم است که برای کسانی که به‌سلامت استخوانشان اهمیت می‌دهند ارزشمند است. کلسیم و دیگر ترکیبات موجود در گشنیز موجب رشد و دوام استخوان‌ها و جلوگیری از پوکی استخوان می‌شوند. افزودن حتی مقدار کمی گشنیز به رژیم غذایی، می‌تواند سال‌ها استخوان‌های شمارا محکم و سلامت نگه دارد. کلسیم بیشتر در مرکز برگ‌های گشنیز وجود دارد، پس اگر سلامت استخوانتان بر ای‌تان مهم است، این قسمت را هدف بگیرید!

بهبود گوارش با گیاه گشنیز

گشنیز، به علت عطر و بوی زیاد روغن‌های اسانسی‌اش، به ترشح مناسب آنزیم‌ها و آب گوارشی در معده کمک می‌کند؛ درنتیجه سیستم گوارش و مری را برای پیش‌راندن غذا تحریک می‌کند. این گیاه، در درمان زگیل نیز مفید است. گشنیز به دلیل مواد معدنی‌ای که دارد، علاوه بر عطر خوش، دارای خاصیت تحریک‌کنندگی نیز هست. واسطه‌های عصبی هم با مصرف گشنیز تحریک می‌شوند. تحقیقات همچنین نشان می‌دهند، اضافه کردن منظم گشنیز به رژیم غذایی، سوءِهاضمه را کاهش می‌دهد. افزودن مقدار کمی گشنیز در رژیم غذایی کودکانی که بیشتر از بزرگسالان احتمال افزایش کولیک شکمی در آنان وجود دارد، می‌تواند به‌سرعت مشکلشان را حل کند!

گیاه گشنیزخواص درمانی گشنیز و تخم آن

آبله را با گیاه گشنیز درمان کنید

روغن‌های اسانسی در گشنیز دارای اسیدها و عناصر ضدمیکروبی، آنتی‌اکسیدانی، ضدعفونی‌کننده و سم‌زدا هستند. ویتامین‌های C و آهن این گیاه سیستم ایمنی را نیز تقویت می‌کنند. این عناصر باعث بهبود و جلوگیری از آبله می‌شوند و همچنین از میزان درد می‌کاهند و برای بیماران آرامش‌بخش هستند. تحقیقات نشان داده‌اند، مصرف مقدار زیاد ویتامین C، درمانی قطعی برای بیماری آبله است.

تنظیم عادت ماهانه با گیاه گشنیز

گشنیز محرکی طبیعی است و ترشحات غدد درون‌ریز را تنظیم می‌کند. این تأثیر هورمونی به تنظیم سیکل قاعدگی کمک می‌کند و درد قاعدگی زنان را کاهش می‌دهد.

مراقبت از چشم با گیاه گشنیز

بازهم از خواص گشنیز دربرداشتن آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین A، ویتامین C و مواد معدنی‌ای مانند فسفر است که از بیماری‌های بینایی جلوگیری می‌کنند و کشیدگی عضله و فشار روی چشم را کاهش می‌دهند. در برگ‌های گشنیز بتاکاروتن وجود دارد. بتاکاروتن از بیماری‌های متعدد چشمی جلوگیری می‌کند و حتی روند از بین رفتن بینایی را در بیماران مسن، معکوس می‌کند.

 درمان ورم ملتحمه چشم با گیاه گشنیز

گشنیز ماده ضدعفونی‌کنندهٔ بسیار خوبی است و دارای خواص ضد میکروبی‌ای است که از چشم‌ها در برابر بیماری‌های مسری مانند ورم ملتحمه، محافظت می‌کند. روغن گشنیز از ترکیبات اصلی تعدادی محصولات مراقبتی چشم است.

کنترل دیابت و دانه گشنیز

به علت اثر تحریک‌کنندگی گشنیز بر غدد درون‌ریز، ترشح انسولین از پانکراس افزایش می‌یابد و درنتیجه سطح انسولین خون بالا می‌رود. این باعث تنظیم قند خون و پایین آمدن سطح قند در خون می‌شود. این خاصیت برای بیماران دیابتی و بیماری‌های مشابه بسیار مفید است.

منبع: چطور، پارسی دی

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید